Skip to content →

Ο Ελληνισμός του Πόντου

Στις αρχές της δεκαετίας του 90 και μια δεύτερη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με παρέα φίλων επισκεφθήκαμε το καλοκαίρι οδικώς την περιοχή του Πόντου αναζητώντας τα μνημεία των Ελλήνων που ξεριζώθηκαν τόσο βίαια από εκεί, εκκλησίες, σχολεία, αρχαία μνημεία. Σινώπη, Σαμψούντα Αμάσεια, Άμαστρα, Κοτύωρα, Τραπεζούντα, Ιασόνιον άκρο, Παναγία Σουμελά, Σούρμενα, Αργυρούπολη, Νικόπολης, Θεοδοσιούπολη. Ίσως από τα ωραιότερα και πιο συναρπαστικά ταξίδια της ζωής μου. Διανύσαμε περισσότερα από 8.000 χιλιόμετρα. Συναντήσαμε και Τούρκους που μίλαγαν με αγάπη για τους Έλληνες και άλλους που μας κοίταζαν καχύποπτα. (Υπηρχε η φήμη ότι οι Ελληνες γυρίζουν πίσω στα πατρογονικά τους γιατί έχουν κρύψει κάποιο θησαυρό. Σε ενα μερος εμφανώς μας παρακολουθούσαν.) Από τότε η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας που αισθάνομαι πολύ οικείο. Έτσι με χαρά συμμετέχω με δύο παλιά τοπία του Πόντου από τη Σινώπη και τη Τραπεζούντα στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής που διοργανώνει η Ελληνική Ιστορική Εταιρεία στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ιστορικού Συνεδρίου που θα διεξαχθεί 10-12 Μαΐου 2023 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με θέμα «Ο Ελληνισμός του Πόντου» στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 10 Μαΐου 2023, 19:00 και θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου. Η έκθεση «Ο Ελληνισμός του Πόντου» αποτελεί συνδιοργάνωση της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, με τον Τομέα Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής, Βυζαντινής και Μεσαιωνικής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και του Κέντρου Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πλαισιώνεται από έργα Ελλήνων ζωγράφων/αγιογράφων εμπνευσμένα από την ανθρωπογεωγραφία του Πόντου.

Επίσης εκτίθενται κειμήλια και ντοκουμέντα από το Μουσείο «Μέριμνα Ποντίων Κυριών» και τα Σωματεία «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης» και «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα», προβάλλοντας τη συμβολή των φορέων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου. Παράλληλα εκτίθενται βιβλία με αναφορά στον Πόντο από τις Εκδόσεις Κυριακίδη.

Οργάνωση και επιμέλεια έκθεσης: Σοφία Αμπερίδου (ζωγράφος) και στήσιμο έκθεσης: Στέλλα Στιβασάρη (Ιστορικός – Μουσειολόγος).

Εκθέτουν έργα οι εξής 17 καλλιτέχνες: Δημήτρης Άγιος, Σοφία Αμπερίδου, Σοφία Απτόσογλου, Λία Ελευθεριάδου, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Χρήστος Μπακόλας, Πέτρος Μπιλιούμπασης, Χρήστος Πασαλίδης, Μπάμπης Πυλαρινός, Ιωάννης Σαρηγιαννίδης, Στέλιος Σταύρου, Κατερίνα Στόικου, Ευαγγελία Τατάγια, Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης, Αικατερίνη Τσαβαρή, Σταματία Χατζησαββίδου, Παναγιώτης Χριστοδούλου.

Διάρκεια έκθεσης : 10 – 26 Μαΐου 2023

Ημέρες και ώρες λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή : 9.00 – 15. 00

Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης

Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου

Published in Uncategorized

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *